author

Sara

Grundare

3 livsviktiga kommandon

Hundträning är kul och stärker bandet mellan dig och din hund. Att träna hunden är inte bara viktigt för dess mentala hälsa utan är också viktigt för att lära den goda vanor, att lösa problembeteende och kan en dag rädda dess liv. Det finns en lång lista kommandon som du kan lära din hund men vi kommer att fokusera på 3 viktiga kommandon som varje hund borde känna till. 

 

Plats

Föreställ dig att din hund är på ena sidan gatan och du står på den andra sidan. Kommer det en bil är det säkrast för din hund att stanna. Att lära din hund att stanna oavsett hur långt den är från dig hjälper dig att hålla den säker tills du når den.

Så här lär du ut kommandot:

 1. Be din hund att sitta
 2. Öppna din handflata framför hunden och säg “Plats”. 
 3. Ta några steg tillbaka och belöna din hund med beröm om den stannar. 
 4. Öka antalet steg och tid för varje gång innan du ger någon belöning. Belöna hunden varje gång den sitter kvar även om det är en kort stund. Räkna med att detta kan ta ett tag att lära in.  

 

Loss

Detta kommando kan vara lite svårlärt men värt det. I min upplevelse när jag har bett en hund att släppa något den har i munnen har det för dem betytt "spring iväg och tugga fortare!". Detta är dock ett viktigt kommando och värt att lägga ner tid att lära dem. Saker som ligger runt hemmet kan vara giftiga eller bli eventuella kvävningsrisker. Att förstå (och följa) detta kommando kan hjälpa dig hålla din hund säker. 

Så här lär du ut kommandot:

 1. Ge din hund en leksak, sätt dig ner på golvet och börja lek med en annan rolig leksak. 
 2. Lek själv med din leksak tills hunden blir nyfiken och i samma ögonblick som hunden släpper sin leksak för att ta den du har så säger du ”Loss”. 
 3. Låt hunden få din leksak medan du börjar leka med den andra och upprepa kommandot ”Loss” varje gång hunden själv släpper sin leksak. 
 4. Gör detta flera gånger om dagen så kan du så småningom börja säga ”Loss” innan hunden släpper om du samtidigt bjuder fram din leksak eller en godisbit.

 

Hit

Återkallning är väldigt viktigt, speciellt för dig som gillar att promenera med hunden utan koppel. Det må vara enkelt att lära din hund att komma till dig när ni är hemma, men när den är omgiven av olika goda lukter och annan stimulans kan det vara lite svårare att följa ditt kommando. Det är därför viktigt att öva på detta i olika miljöer. 

Så här lär du ut kommandot:

 1. Koppla din hund.
 2. Gå ner till hundens nivå och säg, “Kom”, samtidigt som du försiktigt drar i kopplet. 
 3. När din hund kommer till dig, belöna den med massor av beröm. 
 4. När hunden förstått så tar du av halsbandet och börjar träna kommandot på ett säkert inhägnat område.

 

 

Källor

http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/3-lifesaving-commands-every-dog-should-know

http://husdjursblogg.glanna.se/sa-far-du-hunden-att-slappa-sitt-byte-frivilligt/

https://www.sakerhund.se/5-viktiga-kommandon-din-hund-maste-lyda/

 
Nyckelord
Hundkommandon Hundträning

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.