author

Bella

Gästbloggare

Livet med en Russkiy toy!

Halloj! 

Isabella & Nemo heter vi. Jag är 22 år gammal och pluggar till läkare i Sarajevo i Bosnien och Hercegovina och Nemo och är ett och ett halvt år gammal. Han mäter 26 cm och väger ungefär 1.8 kg just nu. Nemo är en Russkiy toy, en relativt ovanlig ras i Sverige och andra länder förutom Ryssland. Det är en liten ras mellan 22-27cm i mankhöjd och får inte överstiga 3kg i vikt. 

Det är en liten hund men är mycket hund i dem, bara i ett miniformat kan man säga. Enligt Svenska Kennelklubben så ingår Russkiy toy i grupp 9, Sällskapshundar. Där kan man även läsa sig till lite mer om rasen. Några meningar som sticker ut är; 

” De följer gärna med på upptåg och är väldigt sociala och fullkomligt älskar uppmärksamhet. En del tränar lydnad, agility, freestyle och spår med 

” En russkiy toy ska vara aktiv, spontan, kontaktsökande och gilla att vara i rörelse.” sina hundar. De är väldigt lättlärda, kvicka i hjärna och kropp och passar därför utmärkt för dessa aktiviteter. Det är en aktiv ras, som uppskattar stimulans och följer gärna med på långpromenaden och joggingturen. Samtidigt som de mer än gärna kurar ihop sig i knät på sin ägare. För den, som har flera hundar är det inget ovanligt att ha hela flocken liggandes på sig i soffan.” 

” Russkiy toy är en frisk och kry ras”

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. 

Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund som håller sig under 8kg med bur så att den kan flyga med mig som handbagage. I och med att jag pluggar utomlands så reser vi en del, både mycket i bil, tåg, och buss men framförallt på flyg. Med de flesta flygbolag får man flyga med en hund som handbagage om hunden och buren tillsammans väger max 8kg. Det går bra med Nemo, för han och hans bur väger ungefär 4 kg tillsammans. 

I mitt sökande efter den perfekta hunden hade jag vissa kriterier. Jag letade framförallt i grupp 9 på Svenska Kennelklubbens hemsida, som är gruppen för sällskapshundar. Jag läste om varenda hund i gruppen och på deras respektive Klubbsidor tills jag knappt kunde få in mer information om olika raser i

huvudet. 

Det jag inte ville ha var, en hund som kunde överstiga 7 kg eller en hund med för mycket pälsvård (eftersom jag visste att jag inte skulle ha för mycket tid över till det). Det jag ville ha var en överlag hälsosam ras med så få rasburna sjukdomar som möjligt. Med tanke på att jag är student ett tag framöver, så

ville jag minimera risken att hamna i pengaproblem ifall hunden skulle ha något rasburet som man måste behandla ofta hos veterinär. Jag sökte en hund som är lik en Tollare i karaktär överlag. Tillslut hittade jag Russkiy toy en perfekt liten fräsig hund som man kan göra allt med och en ras som uppfyllde alla kriterier! 

Nemo och jag gör allt tillsammans. Han bor med mig, sover i sängen bredvid mig och han är en väldigt speciell hund. Rasen Russkiy toy hänger som oftast med på allt och man kan göra allt med dem, men man måste inte. Det var en av grejerna som verkligen drog mig till dem. 

Jag behövde en ras som jag kan träna och tävla med, som kan gå 10 km med mig på en lång utmanande hike, men även en ras som kan ligga inne hela dagen med minimal aktivering, kanske bara någon kort promenad, i perioder där jag har väldigt mycket plugg tillexempel. Därför är rasen helt perfekt för mig. Nemo och jag kör agility, tränar lite sök och spår/nosework samt går på många långa promenader och hikes i bergen. När vi kan så friskvårds tränar vi, simmar och går på diverse kurser. Vi har även något hopp om att han ska kunna ställas ut och användas i avel inom de nästkommande åren. 

Hoppas ni lärt er lite mer om rasen Russkiy toy och om oss! Ni får gärna följa vårt äventyr på @myrussiantoynemo på instagram.

I mitt nästa inlägg får ni veta mer om hur det är att flyga med Nemo. Hur vi förbereder oss inför flyg med hund och hur det går till att flyga med husdjur. 

Tack för oss! 

 

Fotograf: Lotta Sultan

Nyckelord
Russkiy toy Liten hundras

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.