author

Moa

Gästbloggare

Att skaffa valp mitt i stan

Moa bor tillsammans med sin sambo Tobias och deras dansk-svenska gårdshund Sigge i en lägenhet i centrala Borås. Sigge är född i oktober 2018 i Töreboda och har bott med Moa och Tobias sedan mitten av december. Moa är ny i hundvärlden och i hennes blogginlägg får ni hänga med på de äventyr de hittar på och de lärdomar hon tar med sig längst vägen.

 

”Det viktigaste att tänka på när man skaffar valp är att kunna släppa ut den snabbt på en lugn, trygg gräsmatta”

Attans, efter att ha hört och läst de orden i några år så hade jag nästan intalat mig att det inte var möjligt att skaffa en hundvalp om man bor i lägenhet inne i stan. Nästan att det rent av var djurplågeri att utsätta en liten valp för trafik och buller. Men ändå så var det ju så många som gjorde det? 

Så innan våran Sigge flyttade in hos oss behövde jag nästan samla mod. Jag hade alla mina argument redo för vad folk skulle säga, tycka och tänka. Jag var helt införstådd att vi skulle behöva springa ut i tid och otid, ibland i lite mindre graciösa kläder (läs pyjamas) och ibland i högklackat och festsminkning. 

Vi hade kollat ut den närmsta gräsplätt vi hade. Tvärs över gatan ligger Stadshuset som är en u-formad byggnad med en ganska lugn innegård med gräsmatta. Där skulle vi ha alla kiss- och bajspauser var planen (om det nu inte var så ur-akut att det var tvunget att ske på gatan). 

Jag hade också läst om hur viktigt det var att valpen fick vara lös i början när den skulle uträtta sina behov. Sigge hade ju inte särskilt långa ben när han kom, men snabb var han banne mig. Det var också mitt i vintern och riktigt, riktigt halt överallt. Det vill säga; Han var rätt mycket stadigare på sina tassar än var jag var på mina fötter.

Så, två gånger tror jag han fick vara lös på Stadshusets innegård innan det blev koppel på även där, jag vågade inte riskera att han skulle sticka ut på den ganska tungt trafikerade vägen medan jag stod och halkade runt på samma fläck. En liten valp kräver ju trots allt inte så långa stunder ute innan den kan komma in och sova i några timmar igen. 

Sigge skulle jag nog vilja beskriva som en exemplarisk valp (om jag är partisk? Kanske lite…). Första dagen när vi satt på vardagsrumsgolvet och bara kollade på den lilla akrobaten så skuttade han iväg till hallen, tog tag i sitt koppel och släpade det in till oss. Vi ojade oss över hur otroligt söt han var och tänkte inte så mycket mer på det. Förrän han bara några minuter senare satte sig ner och kissade inne. 

Vi har därför kunnat läsa av honom ganska bra redan från början om när han behöver gå ut, det gällde framförallt efter han hade sovit. Med en liten valp så säger man att de behöver gå direkt efter dem har ätit eller sovit eller mitt i vilda lekar. Sigge ville helst bara sova efter han hade ätit, så en liten tripp ut efter vilostunden passade bättre. Här tror jag det är väldigt viktigt att läsa av sin valp och verkligen gå ut när man tror att de behöver, hellre en gång för mycket än för lite. Målet är ju ändå att de ska bli helt rumsrena och klara sig från olyckor inne, och det gör man genom att helt enkelt låta dem göra sina behov ute. När de väl har gjort det (det kan ta riktigt lång tid att hitta den perfekta platsen för att kissa på) så gäller det att bjuda på ett härligt litet glädje-kalas för att uppmuntra hunden att den har gjort rätt.

Den första tiden så sov jag och Tobias på soffan tillsammans med Sigge i sin bädd nedanför. Vi hade bestämt sedan innan att vi inte ville ha honom i sängen när vi sov, och vi var lite rädda över att han bara skulle knata iväg till ett annat rum om vi sov i sängen och han på golvet. Sov vi på soffan så kunde man ha handen på honom under natten och känna när han reste sig upp. 

I början gick vi ut en gång runt ca 03 och sedan framåt morgonen igen. Vi kom ganska snabbt fram till att under natten när trafiken var lugn så funkade en grusad rabatt precis utanför dörren lika bra som gräsmattan på andra sidan vägen att kissa på. Att man skulle bjussa på en hel del sköna outfits till personalen och kunderna till den nattöppna kiosken mittemot fick man helt enkelt ta. Det var många nätter som man såg ut såhär i hissen med en Sigge som hann somna innanför jackan innan vi ens hade kommit ut… 

Moa och sigge i hissen

Vi slutade gå ut med Sigge helt under natten när han var ca 4 månader, för att jag helt enkelt vaknade utav ren vana då och tog ut honom när han egentligen bara ville sova vidare. I den vevan slutade det också att hända olyckor inne även om han var själv hemma, även om jag tacksamt nog kan räkna på mina händer de gånger som det faktiskt har skett inne och inte ute. 

Sigge vande sig väldigt snabbt vid lastbilar, tutande bilar, sirener, cyklister och allmänt brötande från människor utanför. Jag tror att det är en stor del till att han idag är en väldigt trygg hund. Flera dagar innan nyårsafton började folk smälla raketer i parken bara hundra meter ifrån oss. Det bidrog nog till att Sigge inte brydde sig särskilt mycket när nyårsafton väl kom och det smällde på ordentligt. Självklart kan det ändra sig till nästa år när han är lite mer medveten om att världen inte bara är en trygg plats för att husse och matte är med, men det var otroligt skönt att få en sådan start efter all min nervositet för den dagen.

Jag har under min tid som nybliven valpmamma kommit att uppskatta att bo i stan med valp. Självklart hade det var härligt att bara kunna släppa honom direkt ut i en trädgård och låta han springa lös oftare, men man får göra det bästa utav situationen. 

Jag ser fördelarna i att jag har en hund som är van vid att vara med mig precis överallt; på caféer, på olika evenemang i stan och i butiker. 

Vi har fått en hel del ”gratis” passivitetsträning (som jag inte hade en aning om att man borde träna på med sin valp) genom att han har fått stå i kö, varit på restauranger och när man har tagit en fika med en vän efter jobbet.

Självklart finns det en mängd nackdelar, framförallt de som jag tänkte på innan vi fick hem Sigge. Till exempel folk som tar för givet att de får hälsa på ens valp för att den är liten och söt, alla hundägare som vill låta SINA hundar hälsa på ens valp för att den är liten och söt, fimpar/snus/tuggummin som de små gnagarna gärna vill tugga i sig, att de inte stärker upp sig konditions- och muskelmässigt på samma naturliga sätt om det mestadels bara går på asfalt och så vidare. Listan där kan göras väldigt lång men det är bättre att göra det bästa utav situationen som sagt, man får helt enkelt kompensera som hundägare. Kanske ta bussen eller bilen till skogen någon dag i veckan så att hunden får springa av sig och träna på att gå över stock och sten? Du kommer få vara snabb på att plocka ut intressanta föremål ur munnen, du kommer skaffa dig en riktigt bra blick för vart det ligger glassplitter och du kommer att få lära dig att säga nej om det är någon som du inte vill ska hälsa på din valp. 

På valpkursen som vi precis har avslutat kom jag på att Sigge kan två kommandon som vi inte medvetet har tränat in; upp och ner. 

Säger jag upp och pekar på en stenmur, en bänk, en liten kulle eller en stock så hoppar han helt enkelt upp och väntar där tills jag säger att han ska gå ner. Det har kommit från att i situationer där det kanske varit lite trångt, eller när jag vetat om att han kommer tycka något är läskigt, så har jag bett han hoppa upp på en bänk, en mur eller liknande. Väldigt roligt att se att såna ”vardagsord” verkligen fäster och att man kan använda det på andra sätt sedan. 

Sigge är även ganska bra på att koncentrera sig på mig om jag ber om något. Eftersom att det alltid har funnits störmoment när vi har lärt in olika kommandon så är han rätt van vid att lyssna och gör det man ber om även om det kör förbi en lastbil eller en cykel. 

Så, summan av kardemumman är alltså att det inte är helt fel att skaffa valp i stan. Det är ni i eran närmaste familj som är flocken. Ni är tryggheten och det är med er som valpen vill vara med – oavsett om ni bor mitt i skogen eller mitt i stan. Utnyttja det som ni har runt omkring er och använd det som aktivering och träningsredskap. En bänk funkar lika bra att göra balansövningar på som en nedfallen stock. Var inte rädd för att fråga om du får ta med hunden in på caféer och restauranger. Rätt många tycker faktiskt att det är helt okej och det blir en perfekt träningsstund för din hund med många nya intryck och samtidigt lära sig att bara vara still en stund – medan du får en härlig fika eller en god middag! 

sigge i stan

En väldigt stor fördel är att under de riktigt blöta och leriga dagarna när snön smälter så kan man ta sin lilla valp på en ganska torr promenad utan slask längst med uppvärmda gator…  

Nyckelord
Moa&Sigge Gästbloggare Valp Stadshund

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.