author

Moa

Gästbloggare

Moa & Sigge

Moa bor tillsammans med sin sambo Tobias och deras dansk-svenska gårdshund Sigge i en lägenhet i centrala Borås. Sigge är född i oktober 2018 i Töreboda och har bott med Moa och Tobias sedan mitten av december. Moa är ny i hundvärlden och i hennes blogginlägg får ni hänga med på de äventyr de hittar på och de lärdomar hon tar med sig längst vägen. 

 

Hej på er! 

Detta var svårare än vad jag trodde – att komma igång med det första inlägget. Men jag tänker mig att det kan vara bra att börja med en presentation, so here we go! 

Jag heter Moa, är 23 år gammal och bor mitt i centrala Borås. Tillsammans med min sambo Tobias så skaffade vi oss i december en dansk-svensk gårdshund som kallas för Sigge.

Sigge är född i Töreboda i oktober 2018 och heter egentligen Stolta Ebbas Li Luxing af Amsterdam, och kommer från Kennel Stolta Ebbas. 

Jag och Tobias har lite olika uppväxter med hundar – han är uppväxt med att alltid ha hund i familjen och jag är uppväxt helt utan. Min mamma och min bror har pälsdjursallergi och min mamma är dessutom ganska rädd för vissa djur. Inte ett särskilt bra utgångsläge, man jag försökte hela min uppväxt med övertalningen om att det visst skulle få flytta in en hund hos oss – dock utan framgång.  

Men jag har haft tur - min faster har alltid haft hundar, och då och då även en skara valpar som har stillat mitt ha-begär något. Där har jag myst, lekt och längtat till den dagen som jag kan skaffa mig min alldeles egna hund. 

Dock – trots allergier och rädslor – har jag under hela mitt liv hållit på med hästar. Det har varit min stora passion sedan 4 årsåldern. Stallkläderna har fått förvaras utomhus och jag har glatt bytt om på yttertrappan, allt för att få fortsätta spendera så många timmar som möjligt i stallet och påverka allergikerna i familjen så lite som möjligt. Mina föräldrar har varit fantastiska. Utan att ha någon kunskap om hästar överhuvudtaget så har de glatt (men alltid ganska rädda) kastat sig in i den underliga hästvärlden. De har kört till stall långt ut på landet, hämtat mig när jag missat sista bussen hem, förstått vikten avutav balanserade foderstater och hästens tuggbehov, lärt sig att lasta och köra hästar i transport och så vidare. 

Idag är jag bara i stallet ungefär en gång i veckan, och det är ett utav mina bästa andningshål från vardagen. 

Men under våren 2018 började jag verkligen längta efter något. Jag ville ut i skogen, promenera, ha någon här hemma, kunna träna och utvecklas tillsammans med någon och det var då ha-begäret efter en hund bara växte sig ännu starkare. 

Jag jobbar idag som projektledare, framförallt för en mängd olika evenemang i stadskärnan. Jag älskar mitt jobb – det är varierande och hur roligt som helst! Men när man hela sin uppväxt alltid har lagt flera timmar på eftermiddagen och kvällen i stallet så kändes det otroligt tomt att bara komma hem efter jobbet och egentligen inte behöva göra något. 

Så, istället för att försöka övertala mina föräldrar så började jag övertalningen utav min sambo. Han var lite skeptisk – en hund var nog inte riktigt inräknat i hans plan. Men tillslut, en kväll i höstas, så sa han att det var upp till mig om vi skulle skaffa en hund. YES YES YES!!! Ett mail skrevs samma kväll till kenneln där vi köpt Sigge ifrån. Ett lååååångt mail där jag skrev om mig och Tobias, om hur vi bor och vad vi jobbar med. Sen kom några väldigt nervösa dagar innan de ringde upp och sa att vi var välkomna att kolla på valparna som var leveransklara 9 december. 

Livet därefter kommer vi till under de senare inläggen tänker jag, men den 16 december (dagen efter min födelsedag) flyttade världens mest perfekta lilla valp in hos oss. Min (okej vår) alldeles egna Sigge.

 

5  funderingar innan vi fick hem vår lilla valp; 

  1. Vi bor på femte våningen mitt i stan – alltså ingen gräsplätt precis utanför. Verkade vara typ det viktigaste när man skaffar valp så hur tusan ska vi lösa det med alla akut-kissningar?!
  2. H U R vet man hur mycket man ska klippa av klorna?!
  3. Behöver vi ställa klockan varannan timme under natten för att gå ut eller ska vi vänta på att han vaknar?!
  4. Tänk om han inte gillar oss?!
  5. Tänk om uppfödaren har ändrat sig eftersom att vi inte har haft hund innan? Tänk om vi inte kommer få ta med oss honom hem?!

 

Photo: Tobias Guldstrand

Nyckelord
Gästbloggare Moa&Sigge

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.