author

Sara

Grundare

Fysisk Träning

I förra veckans inlägg talade vi om hur viktigt det är för hunden med mental stimulans. Vi inkluderade infographics om detta samt olika aktiviteter du kan göra med din hund för att träna hjärnan. Om ni missade inlägget kan ni hitta det här. I det här inlägget tänkte vi försätta på hälsotemat men fokusera på hundens fysiska hälsa. 

Att en hund behöver motion är inget nytt och för de flesta hundägare är hundpromenader en del av deras dagliga rutin. Vi ville fokusera mer på hur man avgör hur mycket träning hunden behöver. Detta är viktigt att veta för hundägare, hundvänner, och för dig som planerar att adoptera en hund. För detta ska vi fokusera på ålder, ras och energinivå. 

 

ÅLDER

Enligt UK Kennel Club är en bra tumregel att motionera med en valp fem minuter för varje månad den är i ålder (upp till två gånger om dagen) tills valpen är fullvuxen (9-18 månader beroende på ras), det vill säga 15 minuter (upp till två gånger om dagen) när den är tre månader gammal, 20 minuter när den är fyra månader gammal osv. När den är fullvuxna kan den gå ut mycket längre. 

Vuxna hundar behöver man i allmänhet inte vara lika uppmärksamm om men de flesta kräver fortfarande minst 30 minuter till två timmars motion varje dag. För äldre hundar kan man ta det lite långsammare och ta kortare promenader. Eller varför inte sätta en flytväst på hunden och gå och simma? Detta är ett bra alternativ för en äldre hund då denna form av motion inte är lika ansträngande för muskler och leder. 

 

RAS

Varje hundras är unik och har därför olika behov. Ta reda på hur mycket träning din hund kräver genom att forska om rasen på din hund eller raser för dig som har en blandras.

Mindre raser som Chihuahuas, Pudlar och Yorkshire Terriers är generellt mindre aktiva. Stora raser som Great Danes, Mastiffs och Newfoundlands är också kända för att vara mindre energiska trots deras storlek och styrka. Trubbnosraser eller brachycefaliska raser som Bulldogs, Pugs och Shih Tzus lider av andningsproblem som får dem att sakta ner och leva en lugnare livsstil. Aktiva raser å andra sidan trivs med mycket motion. Detta gäller terriers, retrievers, dofthundar och vallhundar. Dessa raser behöver vanligtvis motionera i ungefär 60-90 minuter dagligen.

 

ENERGINIVÅ

Hundens energinivå är viktigt att tänka på när du avgör hur mycket träning din hund behöver. Om du motionerar för lite med en hög energisk hund kan den lätt bli rastlös. Detta ska man även tänka på när man som hundvän ska passa en hund eller om man ska adoptera en hund; välj en hund som har en energinivå som passar din livsstil. 

Hundägare känner förmodligen redan till energinivån på deras hund. För dig som ska adoptera en hund kan du få en bättre bild på hundens energinivå genom att promenera och leka med hunden, samt se hur hunden beter sig kring andra hundar. För hundvänner är det bra att fråga hundägaren hur mycket motion deras hund behöver. Som människor är alla hundar olika men med lite research och uppmärksamhet kan man ta reda på vad hunden behöver för att må bra.

 

Källor: Cesarsway, Dogster, Rover

Nyckelord
Fysisk Träning Hälsa Motion

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.