author

Sara

Grundare

Kärlek

Snart är det alla hjärtans dag och temat i affärer är kärlek där stora röda hjärtan, choklad och gosiga nallar pryder skyltfönstren. I och med att vi är ett start up för hundälskare ville vi fokusera mer på kärleken vi har för hundar. För visst finns det ingen bättre att spendera alla hjärtans dag med?

Det är ett välkänt faktum att hundar är lojala och älskar sina tvåbenta bästisar. De gör allt för människan. Familjehundar älskar, polishundar skyddar, terapihundar lugnar, assistanshundar hjälper, signalhundar varnar och alarmerande hundar räddar liv!

Hunden har haft en viktig plats i människans liv sedan 30 000 år tillbaka och de som har hund har svårt att tänka sig ett liv utan en. Men varför är vi så omtyckta av hunden? Vad är det som får hundar att vara så lojala och älska så villkorslöst? Hunden och människan har sedan långt tillbaka haft ett starkt band och forskning har visat att oxytocin släpps i både hund och människa när de är tillsammans vilket stärker deras förhållande. Detta är den så kallade ”kärleks hormonen” som även släpps hos nyblivna mammor så att de blir mer fästa vid sina barn.

I 2015 publicerades en studie i tidningen Behavioral Processes om hur hundar kopplar sin ägares unika lukt till känslan av lycka. Genom att använda funktionella magnetiska resonansbilder (fMRI) som mäter hjärncellens nervnivåer fick forskarna en inblick i hur hundar reagerade på ägarens doft gentemot bekanta hundar, obekanta hundar och okända personer. De fann att när hundarna kände lukten av sina ägare aktiverades det ett belöningscenter i deras hjärna, vilket det inte gjorde när de kände någon annan doft.

Beteende forskning har även visat att hundar interagerar med deras tvåbenta bästisar på samma sätt som ett barn gör med sina föräldrar. När hundar är rädda eller oroliga springer de till sina ägare precis som skrämda småbarn gör med deras föräldrar. Detta är väldigt unikt då andra tamdjur som t ex katter eller hästar springer iväg när har det blivit skrämda.

Hundar är helt enkelt unika. Med deras förmåga att älska på ett otroligt sätt har de genom tiderna blivit mer än bara människans husdjur, de har blivit en del av människans familj.

 

Källor: SKK, inverse.com, studie av GE Scientists & MIC 

Missa inte vårt infographics om varför din fyrbenta bästis borde vara din Alla hjärtans dag dejt. Den hittar du här!

Nyckelord
Kärlek Alla hjärtans dag Hälsa

Senaste Inlägg

Varför jag valde rasen Russkiy toy

Nemo är min första hund och det tog bara 22 år innan jag äntligen fick honom. Hela mitt liv har jag velat ha en Nova Scotia Duck Tolling Retreiver (Tollare), men insåg att det inte skulle funka i mitt liv just nu med tuffa studier och frekventa resor utomlands och tillbaka till Sverige. Det var av den anledningen som jag började leta efter en mindre hund och hittade min Nemo!

Vad är femsekundersregeln?

Asfalt, betong och trottoarer kan skada din (bonus)hund, men hur vet jag om marken är för varm, och hur vet jag om min (bonus)hund har bränt sig?

Hemmagjord aktivitetsleksak (infographic)

En snabb, enkel och rolig aktivitet du kan lägga ihop med saker du hittar hemma.